bild: privat
fredag 27 juni 2008
Skummet yr
Har du tänkt på att öl skummar oändligt mycket mer om det hälls upp i plastglas eller pappersmugg jämfört med ett riktigt glas ? Och det spelar ingen roll hur försiktigt du än häller.
Fenomenet förklaras av att ytan i plastglas eller pappersmuggar är hydrofob, vattenavstötande, vilket triggar koldioxiden att bilda bubblor. Att skummet blir så rikligt beror på att öl från början är övermättat på koldioxid. Detta märks mindre i bägare av glas, vars yta är hydrofil, vattenälskande. I dem försvåras bubbelbildningen- så länge de är helt rena. Kraftigt skummande ölglas kan vara anledningen att misstänka slarvig diskning....... Skål !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det är bra att veta och tänk om jag skulle säga till kyparen -Du vet du om att glaset är smutsigt! Undrar vad han/hon säger då?
Skicka en kommentar