På kvällen bjöd jag på en underbar Svartvinbärstryffelpaj på vårt styrelsemöte (hittade receptet hos en annan bloggare annars finns den hos Två Systrar Söta)
Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150g iskallt smör/marg
2 msk florsocker
3 msk kakao1 äggula
2 tsk iskallt vatten
Tryffelkräm
1½ dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad (t.ex Marabou)
75 g rumsvarmt smör
Garnering: Svarta vinbär och vinbärsblad
Börja med att göra pajskalet i matberedare. Kör först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg. Låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter. Smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant (jag använde en vanlig pajform) Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm, och klä pajformen (det gick bra att trycka dit det med )
Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt ytterligare 30 minuter.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen.Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav.Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalet. Låt svalna och låt sedan stelna i kylskåpet över natten. Dekorera gärna med vinbär och vinbärsblad inför serveringen.(Grädde är ju alltid gott till…)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar